Ενδοδοντική θεραπεία

Απονεύρωση

 

Τί είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

 

Η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί μια από τις πιο συχνά τελούμενες οδοντιατρικές εργασίες, με περισσότερες από 14 εκατομύρια από αυτές, να γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Αυτή λοιπόν η διαδικασία ρουτίνας, μπορεί όταν τελείται από ειδικό Ενδοδοντολόγο, να σώσει εύκολα και γρήγορα τα φυσικά μας δόντια και να εμποδίσει την ανάγκη για εμφυτεύματα ή γέφυρες.

Στο κέντρο των δοντιών μας βρίσκεται ο πολφικός ιστός. Ο ιστός αυτός μεταξύ των άλλων, αποτελείται από αγγεία και νεύρα. Φλεγμονή ή μόλυνση του ιστού αυτού μπορεί να προκληθεί από βαθειά τερηδόνα του δοντιού, από επανειλημένες οδοντιατρικές παρεμβάσεις, από ρωγμές ή τραύμα. Συμπτώματα του προβληματικού πολφικού ιστού μπορεί να είναι η ευαισθησία στη μάσηση, στα θερμικά ερεθίσματα, πόνος στο δόντι και στα ούλα ή/και οίδημα στην περιοχή. Αν έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, κατά πάσα πιθανότητα ο οδοντίατρός σας, θα σας συστήσει να κάνετε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στο δόντι αυτό, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πολφικό ιστό που νοσεί. Αυτός ο πολφικός ιστός που νοσεί, απομακρύνεται από το εσωτερικό του δοντιού, το οποίο καθαρίζεται διεξοδικά και εμφράσεται όσο το δυνατό πιο ερμειτικά. Αυτή η θεραπεία (απονεύρωση) συνήθως διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε μία ή περισσότερες επισκέψεις ανάλογα με το είδος του περιστατικού. Το ποσοστό επιτυχίας μιας ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης), όταν αυτή τελείται από ειδικό ενδοδοντολόγο με βάση όλες τις αρχές και τους κανόνες της σύγχρονης ενδοδντίας, φτάνει το 90%. Σε περίπτωση που το δόντι σας δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτού του είδους τη θεραπεία (απονεύρωση) ή το ποσοστό επιτυχίας θεωρηθεί χαμηλό, θα ενημερωθείτε είτε στην πρώτη σας επίσκεψη, είτε όταν το πρόβλημα του δοντιού σας μπορεί να τεκμηριωθεί πριν ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθουν καλά να οδηγήσουν μετά τη θεραπεία και κατά πάσα πιθανότητα θα μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στην κανονική σας ρουτίνα με άνεση.

 

Τί συμβάινει μετά την ενδοδοντική θεραπεία (απονέυρωση);

Όταν η ενδοδοντική θεραπεία (απονέυρωση) ολοκληρωθεί, μια πλήρης αναφορά για την κατάσταση που βρισκόταν το δόντι σας αλλά και για τη θεραπεία που έγινε θα αποσταλλεί στον οδοντίατρό σας. Μετά το πέρας της δικής μας θεραπείας, μαζί θα επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρό σας για να κανονίσουμε την επόμενή σας συνάντηση για την τελική αποκατάσταση του δοντιού σας, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά. Ο οδοντίατρός σας είναι αυτός που θα αποφασίσει το είδος της αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί, ώστε το δόντι σας να είναι καλύτερα προστατευμένο. Είναι σπάνιο να έχουμε επιπλοκές μετά από συνήθεις ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) ή μικροχειρουργική. Ωστόσο, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε όλες τις ώρες. Για να αποφύγετε παραπάνω προβλήματα στα δόντια σας, συνεχίστε να κάνετε καλή στοματική υγιεινή.