Μικροχειρουργική Ενδοδοντία

Ακροριζεκτομή & ανάστροφη έμφραξη

 

Γιατί θα μπορούσα να χρειαστώ χειρουργική αντιμετώπιση;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι ό,τι χρειάζεται για να σωθεί ένα δόντι από την εξαγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, η συντηρητική διαδικασία δεν είναι επαρκής για να οδηγήσει σε επούλωση και ο ενδοδοντολόγος σας θα σας συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση. Η μικροχειρουργική ενδοδοντία μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαγνωστικά για να αποκαλύψει κατάγματα και ρωγμές στα δόντια που δεν απεικονίζονται στις ακτινογραφίες, ή να αποκαλύψει κρυμένους σωλήνες που όμως συνεχίζουν να προκαλούν πόνο. Κατεστραμένες επιφάνειες της ρίζας καθώς και το οστό που τις περιβάλλει μπορεί να θεραπευτεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αντιμετώπισης. Η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η ακρορριζεκτομή με ανάστροφη έμφραξη.

 

Τι είναι η ακρορριζεκτομή;

Αρχικά, γίνεται μια τομή στα ούλα για να αποκαλυφθεί το υποκείμενο οστό και οι φλεγμαίνοντες ιστοί τριγύρω. Στη συνέχεια απομακρύνονται οι φλεγμαίνοντες ιστοί και τα τελευταία 3χιλ της ρίζας του δοντιού και το οστό καθαρίζεται από τον κοκκιωματώδη ιστό. Προτού τα ούλα να συρραφούν ξανά στην αρχική τους θέση, τοποθετείται ένα υλικό έμφραξης στην άκρη της ρίζας με σκοπό να αποτρέψει την επαναμόλυνσή της. Σε διάστημα κάποιων μηνών ή ετών το οστό επουλώνεται και το δόντι ανακτά την πλήρη λειτουργικότητά του.

Μετεγχειρητικά, μπορεί να υπάρξει κάποια ενόχληση στην περιοχή ή κάποιο ελαφρύ οίδημα καθώς επουλώνεται το τραύμα. Αυτό είναι φυσιολογικό μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση. Για να αντιμετωπίσετε αυτή την ενόχληση, συστήνεται κατάλληλη παυσίπονη αγωγή. Αν αντιμετωπίσετε πόνο που δεν ανταποκρίνεται στην παυσίπονη αγωγή που σας συστήσαμε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ιατρείο.