Μικροσκοπική ενδοδοντία σημαίνει σημασία στη λεπτομέρεια!

 

Οδοντιατρικό μικροσκόπιο

 

Τι είναι;

Το οδοντιατρικο μικροσκόπιο είναι μια εκπληκτική τεχνολογική καινοτομία που μας δίνει τελείως νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες στην Ενδοδοντία αλλά και τη σύγχρονη οδοντιατρική γενικότερα. Αποτελείται από μια σειρά διατεταγμένων φακών και κατόπτρων, όπως κάθε μικροσκόπιο άλλωστε, οι οποίοι μεγεθύνουν το αντικείμενο που εξετάζουμε. Στην οδοντιατρική δουλεύουμε με μεγέθυνση έως και 40x. Αρχικά, εμφανίστηκε σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως στην οφθαλμολογία, την ωτορινολαρυγγολογία, αγγειο- και νευροχειρουργική, ενώ μόλις τον τελευταίο καιρό έκανε την εμφάνισή του στην οδοντιατρική, στα χέρια πρωτοπόρων οδοντιάτρων σε Αμερική και Ευρώπη.

 

Τι κάνει και γιατί το χρησιμοποιούμε;

Μεγεθύνει το αντικείμενο που εξετάζουμε έως και 40x. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρήση του οδοντιατρικού μικροσκοπίου βελτιώνει αισθητά τις θεραπείες σχεδόν σε όλο το φάσμα της οδοντιατρικής. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια γνωρίζαμε ότι οι πρώτοι γομφίοι της άνω γνάθου έχουν 3 ριζικούς σωλήνες, σήμερα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σχεδόν πάντα και 4ος ριζικός σωλήνας, ο οποίος, όμως, είναι δύσκολα ορατός με γυμνό μάτι. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών απόλυτης ακριβείας.

 

Οδοντιατρικό μικροσκόπιο vs “γυμνό ανθρώπινο μάτι”

Το μεγάλο πλεονέκτημα που μας δίνει το οδοντιατρικο μικροσκόπιο είναι ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες, τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, κάτι πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσουμε μια οδοντιατρική θεραπεία ακριβείας!

 

Γιατί δεν έτυχε να έχω ξανακούσει για κάτι τέτοιο?

Η εφαρμογή του μικροσκοπίου παγκοσμίως – πόσο μάλλον στην Ελλάδα – είναι πρωτοποριακή και καινοτόμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι λιγότερο από 1% των οδοντιάτρων χρησιμοποιούν μικροσκόπιο! Είναι τιμή λοιπόν για το ιατρείο μας, να ανήκει σε ένα από τα κέντρα, όπου εφαρμόζεται η μικροσκοπική οδοντιατρική.

 

Σε τι οφελείται ο ασθενής;

Η αυξημένη οπτική λεπτομέρεια που παρέχεται από το μικροσκόπιο, μειώνει την ασάφεια στη διάγνωση, στη λήψη αποφάσεων καθώς και στη θεραπεία και από την άλλη πλευρά, αυξάνει τον έλεγχο στην εφαρμογή της.

Επιτρέπει στον εξειδικευμένο οδοντίατρο που το χειρίζεται, να παράγει πιο συντηριτικες αποκαταστάσεις που είναι λιγότερο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες θεραπειες, και, αναμφισβήτητα, βελτιώνει τα κλινικά αποτελέσματα, σε σχέση με το έργο που επιτελούν οι γενικοί οδοντιατροι με γυμνό ματι.

Προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και μειώνει το χρόνο εργασίας.

Δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης και θεραπείας εξειδικευμένων περιστατικών που διαφορερτικά δε θα είχαν άλλη λύση αντί της εξαγωγής.

Μειώνει την εμφάνιση των αποτυχιών και την ανάγκη για επανάληψη της θεραπειας.

 

Πώς διευκολύνει τον Ενδοδοντολόγο να διεκπεραιώνει τέλεια τη δουλειά του?

 

1. Αυξημένη οπτικοποίηση

Τα επίπεδα μεγέθυνσης κυμαίνονται από 4x – 40x, ενώ τα πιο εξελιγμένα μικροσκόπια είναι εξοπλισμένα με μια ομοαξονικη πηγή φωτός (LED ή XENON). Έτσι, παρέχεται πιστή απόδοση των χρωμάτων, το μάτι του Ενδοδοντολόγου δεν κουράζεται, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπεται ο ανεμπόδιστος, χωρίς σκιά φωτισμός του πεδίου εργασίας.

Είναι εφικτή η διάγνωση προβλημάτων στα αρχικά στάδια της εξέλιξης της νόσου.

Το μεγαλύτερο επίπεδο ακρίβειας, μειώνει την εμφάνιση των αποτυχιών και την ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας.

Προσφέρεται μεγαλύτερη άνεση στον ασθενή, λόγω των ελαφρύτερων, πιο εκλεπτυσμένων κινήσεων του χεριού που εμφανίζονται φυσικά όταν ο επεμβαίνων έχει τη γνώση και έχει συνηθίσει να το χειρίζεται.

Οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, επειδή χρειάζεται λιγότερος χρόνος για οπτική εξερεύνηση.

Αυξάνεται το επίπεδο της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας στη διάγνωση και τη θεραπεία.

 

2. Ψηφιακές Δυνατότητες/ Τεκμηρίωση

Τα πιο εξελιγμένα μικροσκόπια φέρουν ενσωματωμένες ψηφιακές συσκευές εγγραφής, όπως μια φωτογραφική μηχανή ή / και βιντεοκάμερα.

Επιτρέπουν με τον τρόπο αυτό στον Ενδοδοντολόγο, να μοιραστεί με τους ασθενείς τις οπτικές παρατηρήσεις σε όλες τις φάσεις, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια θεραπεία.

Το μικροσκόπιο γίνεται εξαιρετικό εργαλείο επικοινωνίας και εκπαίδευσης, βοηθώντας τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τα διαγνωστικά ευρήματα και γιατί ορισμένες θεραπείες είναι αναγκαίες. Οδηγούμαστε σε μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής του ενδεδειγμένου σχεδιου θεραπειας από τους ασθενείς σε σημαντικά λιγότερο χρόνο, εφόσον βλέπουν και κατανοούν τι πρέπει να γίνει και γιατί.

Έχουμε αύξηση της αίσθησης ασφάλειας και του επιπέδου εμπιστοσυνης του ασθενούς, προς τον Ενδοδοντολόγο, ενώ τα αρχεία της εκάστοτε θεραπείας μπορούν να τα πάρουν μετά την ολοκλήρωσή της.

Αυξάνεται η αποδοτικότητα γιατί ο βοηθός είναι σε θέση να δει ακριβώς τι γίνεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας.

 

3. Βελτιωμένη εργονομία

Η βελτιωμένη στάση του σώματος κάνει τον Ενδοδοντολόγο, να είναι σε θέση να εργάζεται με άνεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστήμα, ολοκληρώνοντας τη θεραπεία σε μια επίσκεψη.

Η ανίχνευση καταγμάτων, ραγισμάτων και ιαρογενων συμβαμάτων είναι πολύ ευκολότερη.

Ανακαλύπτονται ευκολότερα οι υπεράριθμοι ριζικοί σωλήνες ενός δοντιού και επισκοπούνται τρισδιάστατα και σε βάθος οι ανατομικές ιδιαιτεροτητες των ριζών, το οποίο είναι τεράστιας σημασίας για την επεξεργασία και στην έμφραξη τους.

Στην επανάληψη ενδοδοντικών θεραπειών είναι ασυναγώνιστη η θεραπεία με μικροσκόπιο. Η αφαίρεση των υλικών από τις δομές του δοντιού και των ριζών απαιτούν τη λεπτομερή επισκόπηση, ειδάλλως μικρόβια μένουν προσκολλημένα και μειωνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας.

Στην αφαίρεση αξόνων, στην αφαίρεση ή στην προσπέλαση θραυσμένων μικροεργαλείων, στην ακριβή τοποθέτηση βιουλικών και μοσχευμάτων στο κατάλληλο σημείο, το μικροσκόπιο είναι αναντικατάστατο.

Ασυναγώνιστη είναι η προσφορά του μικροσκοπίου και στην μικροχειρουργική (ακροριζεκτομές). Οι επεμβάσεις γίνονται πιο συντηρητικές με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και με καλύτερη επούλωση των ιστών.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ