Οδοντικός πόνος

Στιγμιαία ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα ερεθίσματα

Πιθανή αιτία: Αν η ενόχληση είναι στιγμιαία, η ευαιασθησία σε ζεστά ή κρύα ερεθίσματα δεν σηματοδοτεί την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικροκενό σε κάποιο σφράγισμα ή σε ελάχιστη υφίζηση των ούλων που αφήνει εκτεθιμένη μικρή περιοχή της ριζικής επιφάνειας.

Τι να κάνετε: Χρησιμοποιήστε οδοντόπαστες για ευαίσθητα δόντια, οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας και μην ασκείτε μεγάλη πίεση κατά το βούρτσισμα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα ερεθίσματα μετά από οδοντιατρική εργασία

Πιθανή αιτία: Οι οδοντιατρικές εργασίες μπορεί να ερεθίσουν τον πολφικό ιστό μέσα στο δόντι και να προκαλέσουν προσωρινή ευαισθησία.

Τι να κάνετε: Περιμένετε για 6 εβδομάδες. Αν ο πόνος παραμένει ή γίνεται χειρότερος, κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας.

 

Οξύς πόνος όταν μασάω τη τροφή μου

Πιθανή αιτία: Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες γι αυτού του είδους τον πόνο: τερηδόνα, χαλασμένο σφράγισμα ή κάταγμα στο δόντι. Ο πολφικος ιστός του δοντιού μπορεί να έχει προσβληθεί.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για αξιολόγηση. Αν το πρόβλημα προέρχεται από κάποιο κάταγμα στο δόντι τότε ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ενδοδοντολόγο. Ο πόνος στα δόντια με κάταγμα προέρχεται από τον προσβεβλημένο πολφικό ιστό που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιόυ. Οι ενδοδοντολόγοι είναι οδοντίατροι που εξειδικεύονται στις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με πολφικό ιστό. Η ενδοδοντική θεραπεία γνωστή ως απονεύρωση, μπορεί να εξαφανίσει τον πόνο.

 

Πόνος που παραμένει μετά από ζεστά ή κρύα ερεθίσματα

Πιθανή αιτία: Αυτό πιθανά σημαίνει ότι ο πολφικός ιστός έχει προσβληθεί από βαθειά τερηδόνα ή τραύμα.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον ενδοδοντολόγο σας προκειμένου να σώσετε το δόντι σας με μια ενδοδοντική θεραπεία (απονέυρωση).

 

Διαρκής και δυνατός πόνος ο και πίεση, οίδημα των ούλων, και ευαισθησία στην επαφή

Πιθανή αιτία: Πιθανό απόστημα και φλεγμονή των τριγύρω ιστών

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον ενδοδοντολόγο σας προκειμένου να αξιολογήσει το περιστατικό και να ξεκινήσει τη θεραπεία για να σας ανακουφίσει από τον πόνο και να σώσει το δόντι σας.

 

Βουβός πόνος και πίεση στα άνω δόντια και γνάθο

Πιθανή αιτία: Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδες συχνά αντανακλά στο πρόσωπο και στα δόντια. Το τρίξιμο των δοντιών, μια κατάσταση γνωστή ως βρουξισμός, μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιου είδους πόνο.

Τι να κάνετε: Για πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα συμβουλευτείτε τον ωρυλά σας. Για το βρουξισμό, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Χρόνιος πόνος στο κεφάλι, τον αυχένα ή το αφτί

Πιθανή αιτία: Μερικές φορές ο πόνος του δοντιού μπορεί να αντανακλά σε άλλα μέρη της κεφαλής και του αυχένα, αλλά και άλλα οδοντικά ή ιατρικά προβλήματα μπορεί να ευθύνονται.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείετε τον ενδοδοντολόγο σας για αξιλόγηση. Σε περίπτωση που δεν ευθύνεται το δόντι σας, ο ενδοδοντολόγος σας θα σας παραπέμψει στην κατάλληλη οδοντιατρική ή ιατρική ειδικότητα.