Σχετικά με το δόντι σας

Τα δόντια μας αποτελούνται από δύο τμήματα: τη μύλη, που είναι το τμήμα που βρίσκεται πάνω από τα ούλα και είναι ορατό στο στόμα, και τη ρίζα (ή ρίζες), που είναι το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τα ούλα, μέσα στο οστό και δεν είναι ορατό μέσα στο στόμα. Μέσα σε κάθε ρίζα υπάρχει τουλάχιστον ένας σωλήνας που διατρέχει όλο της το μήκος. Αυτός ο σωλήνας είναι ο ριζικός σωλήνας και περιέχει τον πολφικο ιστό (μαλακός ιστός που περιέχει αγγεία και νεύρα), που συχνά θα ακούσετε να τον αποκαλούν ως το “νεύρο” του δοντιού.

Ο πολφικος ιστός μπορεί να προσβληθεί μη αναστρέψιμα από μικρόβια που σχετίζονται με την τερηδόνα, πολύ βαθειές αποκαταστάσεις, κατάγματα, τραυματισμούς ή την περιοδοντική νόσο.

Για να διατηρήσετε ένα κατεστραμένο δόντι, είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί ο προσβεβλημένος πολφικός ιστός. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ενδοδοντική θεραπεία (απονέυρωση). Μιας και η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) αφορά μόνο την απομάκρυνση του προσβεβλημένου πολφικού ιστού από τους ριζικούς σωλήνες, η ρίζα(ες) του δοντιού συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά καθώς οι περιβάλοντες ιστοί παραμένουν ανέπαφοι.