Έξυπνες συμβουλές

Οι ασθενείς στις μέρες μας έχουν πολύ περισσότερες επιλογές στα χέρια τους απ ότι είχαν παλιότερα για να θεραπεύσουν τα δόντια τους. Το να κατανοήσετε τις επιλογές σας και την επίδρασή τους στη μελλόντική οδοντιατρική σας υγεία και τον τρόπο ζωής σας, έχει τεράστια σημασία. Διαβάστε παρακάτω γιατί τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο τα φυσικά σας δόντια και απλές συμβουλές για να σώσετε τα δόντια σας.

Το να σώσετε τα φυσικά σας δόντια με μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας επιλογή και πρωτεραιότητα για καλύτερα βιολογικά και αισθητικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα στο να σώσει κανείς τα φυσικά του δόντια:

  • αποτελεσματική μάσηση
  • φυσιολογική δύναμη μάσησης (άρα συνεχίζετε να τρώτε τις αγαπημένες σας τροφές)
  • διατηρείται η φυσική εμφάνιση
  • περιορίζεται η ανάγκη για πολύπλοκες και δαπανηρές οδοντιατρικές εργασίες

Έξυπνες συμβουλές για να σώσετε τα δόντια σας

  • Αν έχετε την επιλογή να διαλέξετε ανάμεσα σε μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και την εξαγωγή ενός δοντιού, διαλέξτε πάντα την ενδοδοντική θεραπεία. Τίποτα δεν δίνει την αίσθηση, την εμφάνιση και τη διάρκεια ενός φυσικού δοντιού.
  • Αν ο οδοντίατρός σας, σας προτείνει την εξαγωγή ενός δοντιού, ρωτήστε αν η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επιλογή.
  • Αν ο δοντιατρός σας, σας πει ότι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δεν αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή τότε ρωτήστε το γιατί και ζητήστε να σας παραπέμψει σε ενδοδοντολόγο. Οι ενδοδοντολόγοι έιναι οι ειδικοί στο να σώζουν δόντια και έχουν κάνει το λιγότερο δυο χρόνια μεταπτυχιακή εκπαίδευση πάνω στις ενδοδοντικές διαδικασίες. Είναι ειδικοί στη διάγνωση και καταπολέμηση του πόνου, χρησιμοποιούν τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο εξοπλισμό προκειμένου να θεραπεύσουν τους ασθενείς γρήγορα και άνετα. Ο οδοντίατρός σας πιθανότατα έχει ήδη συνεργασία με κάποιο ενδοδοντολόγο στην περιοχή σας.

Τι να αποφεύγετε

  • Ποτέ μη διαλέξετε την εξαγωγή με το σκεπτικό ότι έναι φθηνότερη. Όταν ένα φυσικό δόντι εξάγεται, αυτό πρέπει να αντικαθιστάται με κάποιο τεχνητό ώστε να μην αλλάξουν θέση τα παρακείμενα δόντια και ο ανταγωνιστής και να μην υπάρξουν μελλοντικά οδοντιατρικά προβλήματα. Το κόστος μιας οδοντοστοιχίας, μιας γέφυρας ή ενός εμφυτεύματος συν την εξαγωγή, είναι συχνά ηψηλότερο από αυτό μιας ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης) η οποία θα σώσει το φυσικό σας δόντι για αρκετά χρόνια ακόμα.
  • Ποτέ μην διαλέξετε την εξαγωγή ενός δοντιού γιατί πιστεύετε ότι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι μια επώδυνη διαδικασία. Οι νέες, μοντέρνες τεχνικές και η επαρκής αναισθησία κάνουν την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) εντελώς ανώδυνη. Στην πραγματικότητα η ενόχληση μετά απά μια εξαγωγή είναι μεγαλύτερη απ ότι μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Ασθενείς οι οποίοι είχαν την εμπειρία μιας ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης), τείνουν να την περιγράφουν ως μια ανώδυνη διαδικασία 6 φορές περισσότερο από ασθενείς που δεν είχαν ποτέ αυτή την εμπειρία.
  • Ποτέ μην διαλέξετε την εξαγωγή επειδή πιστεύετε ότι θα είναι γρηγορότερη. Οι ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) απαιτούν ένα με δυο ραντεβού της μιας ώρας. Μια εξαγωγή απαιτεί ένα ραντεβού, αλλά η κατασκευή της οδοντιστοιχίας, της γέφυρας ή του εμφυτεύματος απαιτεί πολλά ραντεβού με τον οδοντιατρό σας.