Μετα την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
Το θεραπευμένο δόντι καθώς και τα περιβάλλοντα ούλα μπορεί να είναι ευαίσθητα για μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία λόγω των χειρισμών κατά τη θεραπεία αλλά και λόγω της κατάστασης του δοντιού πριν τη θεραπεία. Αυτή η ευαισθησία είναι φυσιολογική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αποφεύγετε τη μάσηση στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία (απονέυρωση) και το δόντι να αποκατασταθεί πλήρως από τον οδοντίατρο σας. Μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά την καθημερινή στοματική σας υγιεινή χωρίς να αλλάξετε κάτι. Οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας ιβουπροφένη (πχ. algofren), ασπιρίνη, ή παρακεταμόλη (πχ.depon), σύμφωνα με τις οδηγίες.
Μπορείτε να φάτε μετά το πέρας της αναισθησίας, προκειμένου να μη δαγκώσετε τα μουδιασμένα μαλακά μόρια της περιοχής, δημιουργώντας επώδυνη πληγή.
Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας κανονικά.
Καλό είναι να αποφύγετε τη μάσηση από την πλευρά που έγινε η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) για λίγο καιρό.
Η αντικατάσταση του προσωρινού σφραγίσματος πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ελαφρύς πόνος ή ευαισθησία στην περιοχή. Θα πρέπει να αποφευχθεί η περίπτωση απομάκρυνσης του προσωρινού σφραγίσματος και η έκθεση του δοντιού στο στοματικό περιβάλλον.
Είναι φυσιολογικό και πιθανό να αισθανθείτε λίγο πόνο ή βάρος στη περιοχή καθώς και ελαφρύ πόνο κατά τη μάσηση. Αν αυτά τα συμπτώματα είναι σε μικρό βαθμό μπορείτε να αποφύγετε κάθε είδους φάρμακα.
Μπορεί να υπάρξει μια μικρή ευαισθησία στα ούλα γύρω από το θεραπευμένο δόντι, προερχόμενη από την τοποθέτηση του ελαστικού απομονωτήρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία θα περάσει γρηγορότερα με τη σχολαστική εφαρμογή στοματικής υγιεινής.
Λίγες φορές, μπορεί να νιώσετε μια μικρή ευαισθησία στην περιοχή που έγινε η τοπική αναισθησία.
Αν τα παραπάνω συμπτώματα είναι σε πιο έντονο βαθμό – χωρίς να ανησυχείτε – μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες φάρμακο (όπως Niflamol, Brufen, Voltaren, Depon, Ponstan) ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και το ιατρικό ιστορικό σας. Καλό θα ήταν σε τέτοια περίπτωση να μας συμβουλευτείτε για τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης, σε λίγες περιπτώσεις, όταν τα μικρόβια που έχουν εισέλθει στο δόντι είναι πολύ ανθεκτικά, είναι πιθανό να εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) στη περιοχή, το οποίο μπορεί να συνδυάζεται με πόνο ή όχι. Σ’αυτήν την περίπτωση ενδείκνυται πέρα από την παυσίπονη αγωγή και αντιβιωτική κάλυψη. Γι’αυτήν καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσουμε. Απαραίτητη είναι η ενημέρωση μας εκ’ μέρους σας για τυχόν αλλεργίες που πιθανόν να έχετε σε κάποια σκευάσματα.
Μετά την ενδοδοντική θεραπεία (απονέρωση), πρέπει να γίνει η μόνιμη έμφραξη ή να τοποθετηθεί ένας ενδορριζικός άξονας και να προστατευθεί το δόντι με μια στεφάνη «θήκη», διότι διαφορετικά είναι ευαίσθητο σε κατάγματα.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, ακόμα και όταν μια ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρωθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις βασικές αρχές της σύγχρονης Ενδοδοντίας, μπορεί να έχουμε παραμονή των συμπτωμάτων, που οφείλεται κυρίως στην παραμονή μικροβίων σε περιοχές εντός του δοντιού που είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε συντηρητικά για να τις καθαρίσουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί ακρορριζεκτομή στο δόντι, ώστε να αφαιρεθεί χειρουργικά η προβληματική περιοχή και η φλεγμονή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν αισθάνεται καθόλου πόνο μετά την Ενδοδοντική Θεραπεία αλλά και στην περίπτωση ενοχλήσεων επειδή αυτές είναι μικρής διάρκειας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Η πρόγνωση του δοντιού σας είναι ανεξάρτητη από τυχόν ενοχλήσεις μετά από την επέμβαση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το αλκόολ αντενδείκνυται σε συνδυασμό με τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ενόχληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα προτεινόμενα φάμακα, ή σε περίπτωση που εμφανιστεί οίδημα,παρακαλώ να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας άμεσα. (Το τηλέφωνο του ιατρείου είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο).
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 9681161.