Ρωγμές & κατάγματα δοντιών
Τύποι Ρωγμών
Μικρορωγμές της αδαμαντίνης
Πρόκειται για μικροσκοπικές και αβαθείς ρωγμές που επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό στρώμα των δοντιών την αδαμαντίνη. Είναι πιο συχνά απαντώμενες στους ενήλικες. Είναι επιφανειακές και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
Σπασμένο φύμα δοντιού
Όταν για κάποιο λόγο ένα φύμα του δοντιού γίνει αδύναμο, μπορεί να σπάσει. Τις περισσότερες φορές ο πολφικός ιστός δεν επηρεάζεται, επομένως η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δεν είναι απαραίτητη. Συχνά ο οδοντίατρός σας θα αποκαταστήσει το δόντι σας με ένα σφράγισμα ή μια στεφάνη (θήκη).
Κάταγμα μύλης
Αυτός ο τύπος κατάγματος ξεκινάει από τη μασητική επιφάνεια του δοντιού και συνεχίζει κάθετα προς τη ρίζα. Σε μερικές περιπτώσεις η γραμμή του κατάγματος συνεχίζει και κάτω από το επίπεδο των ούλων, βαθύτερα μέσα στη ρίζα. Η προσβολή του πολφικού ιστού είναι αναμενώμενη τις πιο πολλές φορές και η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) αναγκαία. Ένα δόντι με κάταγμα της μύλης αν δεν θεραπευτεί, χειροτερεύει και μπορεί και να καταλήξει σε απώλεια του δοντιού. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Κάταγμα μύλης-ρίζας
Ένα δόντι με κάταγμα μύλης ρίζας, είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός δοντιού με κάταγμα μύλης που δεν θεραπεύτηκε ποτέ. Τα δυο κατεαγότα τμήματα είναι ορατά. Δόντια με αυτό τον τύπο κατάγματος δεν μπορούν ποτέ να σωθούν ακέραια. Ωστόσο, η θέση και η έκταση του προβλήματος θα καθορίσουν αν κάποιο τμήμα του δοντιού θα μπορέσει να σωθεί. Διαφορετικά, η εξαγωγή είναι μονόδρομος.
Επίμηκες κάταγμα ρίζας